Salutare dragii mei, si bine ati venit pe site-ul nostru, eu sunt Alex Mamo din cadrul Master Class Academy, iar in acest articol va voi arata ceva foarte special, anume, o aplicatie de Android, pe care trei cursanti, Razvan, Gabriel si Valentin, au reusit sa o construiasca impreuna la finalul unui curs care se numeste „Android from Scratch”. Practic, astazi am sa va arat concret, ce facem noi aici la Master Class Academy, in cadrul cursurilor noastre.

Inca de la inceput, doresc sa mentionez ca o astfel de aplicatie poate sa fie construita, numai daca cunosti in prealabil un limbaj de programare, precum este Java sau Kotlin. Aceasta aplicatie, pe care cursantii au numit-o Movie Library, a fost scrisa in intregime, in limbajul de programare Kotlin. Este o aplicatie relativ simpla, pe care am sa v-o arat imediat, insa este construita numai tehnolgii actuale, si aici as putea sa enumar:
* Tehnologii in Cloud, precum Firebase Authentication si Google Identity One Tap, care ne ajuta sa creem un sistem de autentificare. Apropo, ca o paranteza, am scris recent un articol despre implementarea unui mecanism asemanator de autentificare, care a fost publicat pe blogul official Google. Am pus un link si in descriere. Mentionez ca toate lucrurile scrise in acest articol, cat si in codul aferent lui, au fost atent verificate de catre ingineri de la Google. Eu sunt Google Developer Expert, pe tehnologiile Firebase, si va asigur ca i-am indrumat pe toti cursantii, ca intreg codul din aceasta aplicatie, sa fie scris tinand cont de anumite standarde.
* Mai departe, avem Firebase Firestore, pentru stocarea datelor de utlizator.
* Continuam cu LiveData, ViewModel, Room, DataBinding, Dependency Injection, Kotlin Coroutines, Kotlin Flow, Navigation, si exemplele ar putea continua.
* Mai mentionez ca toate aceste tehnologii, au folosite intr-o arhitectura pe care noi o numim MVVM.

Daca te uiti la acest video si termenii mentionati mai devreme, nu iti fac mare sens, este normal, deoarece sunt termeni specifici ecosistemului Android. Insa in cadrul cursului, fiecare tehnologie este explicata in parte.

Ce vom regasi in aceasta aplicatie, un sistem de autentificare, o sectiune unde vom afisa niste detalii de profil, o sectiune in care vom afisa niste filme, cu posibilitatea de paginare, si bineinteles cautare. Si o sectiune unde poti vedea filmele favorite.

De la inceput doresc sa va spun ca veti vedea ecran mare negru, care se numeste Android Studio, si  reprezinta o unelta, cu care noi programatorii, scriem linii de cod pentru a crea aplicatii de Android. In partea dreapta veti putea vedea un emulator, in care va fi prezenta aplicatia de care vorbim. Hai sa incepem.

Daca, esti in pozitia in care ti-ai dori sa inveti sa faci si tu o astfel de aplicatie, pe care sa o poti prezenta chiar tu mai departe unor viitori angajatori, iti spun, ca chiar noi in cardul Master Class Academy avem doua cursuri care te pot ajuta sa obtii acest lucru. Primul este un curs de Java pentru incepatori, unde pornim cu totul de la zero, iar al doilea este cursul de Android, la finalul caruia vei putea sa faci chiar tu o aplicatie asemanatoare celei pe care tocmai ai vazut-o. Cunoasterea tehnologiilor mentionate mai devreme plus detinerea unei astfel de aplicatii in portofoliu, iti poate conferi posibilitatea de a aplica la joburi de Android developer.

Daca vrei si tu acest lucru, trimite-ne atunci un mesaj prin formularul de contact existent in site-ul nostru mcacademy.ro, am adaugat linkul si in descriere, si hai sa stam putin de vorba.

Daca ai vreo o intrebare legata despre cele discutate astazi, lasa-ne un coment in sectiunea de mai jos, si noi iti vom raspunde, in cel mai scurt timp posibil.
Dragilor, am fost  Alex, salutari