Salutare dragii mei, si bine ati venit pe site-ul nostru, eu sunt Alex Mamo din cadrul Master Class Academy, iar in acest video voi raspunde la o intrebare foarte simpla. Pot sa invat singur programare?

Inainte sa va dau raspunsul, doresc sa va spun ca termenul de programare, in acest context, este destul de general. In momentul de fata exista in lume, undeva la peste 700 de limbaje de programare. Am sa las un link chiar in descriere, ca sa va faceti o idee.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_programming_languages

Astazi, nu vom vorbi insa despre un limbaj de programare anume, cum ar fi, Java sau Python, ci de un „limbaj” de programare in general, oricare ar fi el. Pentru ca in momentul in care te apuci de programare, cel mai bine este sa incepi cu unul singur. Apropo, ca o paranteza, sa nu cadeti in acea plasa, in care sa incepeti sa invatati mai multe limbaje de programare in paralel. Porniti cu unul singur, stapaniti-l, si apoi porniti cu altul. ALTFEL, ati putea sa dati de greu, pentru ca la un moment dat, nu veti mai stii, ce principiu, la ce limbaj de programare se foloseste.

Si acum sa raspund si la intrebare, pot sa invat programare de unul singur? Raspunsul este categoric, da. Oricine, poate sa invete orice. Cat timp exista dorinta si dedicare, da, poti sa invati. Daca esti si tu in aceasta pozitie in care iti doresti sa inveti programare, atunci urmareste acest video in continuare, pentru ca doresc sa iti spun cateva lucruri, la care poate tu nu te-ai gandit. Sau ai, niste intrebari, la care nu ai gasit inca un raspuns, si as putea sa te lamuresc chiar eu in acest video.

Sa incepem.

Inainte sa iei o decizie, gandeste-te foarte bine la ceea ce ti-ar placea sa faci. Este foarte important acest lucru. Iar daca din optiunile pe care le ai, poti sa regasesti un lucru care sa te motiveze, atunci mergi inainte. De ce? Pentru ca facand ceea ce iti place, vei putea trece foarte usor peste lucrurile, ce iti vor da batai de cap, mai incolo in procesul de invatare.

Si acum, o prima intrebare, pe care sunt sigur ca o ai si tu, ar fi aceea, da eu de unde incep? Pai cel mai simplu ar fi sa vorbesti inainte cu cativa cunoscuti, care fac deja programare si sa vezi ce sfaturi iti vor da. Adunand astfel mai multe opinii, le vei putea analiza, pentru a lua o decizie. Insa alege intodeaua acel lucru, pe care ti-ar placea sa il faci un timp mai indelungat.

A doua chestiune, ar fi resursele. Ce resurse ai pentru a invata programare? Pai in primul rand ar fi cartile. Te pot ele chiar ajuta sa inveti? Din punctul meu de vedere, da. Dar tine cont, ca in general, cartile sunt pentru lectura, dar la programare, cat timp cartea este citita in fata calculatorului, da, AR.. putea ajuta. Cum? Invatand si facand. Invatand si facand.
Acum, aceasta practica are si un neajuns, foooarte mare dupa parerea mea, la care poate tu nu te-ai gandit. Sa spunem, ca parcurgi un anumit capitol, si ajungi la un moment, sa nu intelegi ceva. Ceea ce este si normal, mai ales daca vii dintr-un domeniu non-tehnic. Atunci ce faci? Ca nu poti sa pui mana pe telefon si sa-l suni pe autorul cartii si sa-l intrebi, auzi, ce-ai vrut sa zici la pagina X paragraful Y? Nu functioneaza. O carte specifica unui limbaj de programare, este buna sa fie citita atunci cand stapanesti bazele programarii si ai nevoie sa intri mai in esenta lui. De asemenea, pentru a intelege intr-adevar ceea ce scrie intr-o asemenea carte, ai nevoie sa stii si anumiti termeni specifici. Sa stii ce reprezinta o variabila, ce preprezinta o functie, o clasa, s.a.m.d.

Urmatorea resursa ar fi tutorialele. Dar ce reprezinta ele pana la urma? Ele reprezinta in esenta niste video-uri, pe care le gasesti pe youtube sau pe orice alta platforma asemanatoare, si care au fost create de anumiti programatori cu scopul de a explica anumite concepte. Dar asta e cam tot.
Acum o sa spui, pai e bine, ca pot sa parcurg cat mai multe tutoriale, si am sanse sa invat de toate. Ceea ce este fals, pentru ca nu exista video tutoriale, pentru orice in lumea asta. Si sa zicem, ca prin absurd, ar exista. Si in acest caz, ce se intampla daca nu intelegi ceva? Ca nu ai cum sa opresti video-ul si sa-l intrebi pe autorul acelui tutorial, ceva ce tu nu ai inteles. Trebuie sa stii, ca orice tutorial este doar un rezultat a unei gandiri. Iar pe tine nu trebuie sa te intereseze rezultatul unui tutorial, ci mai de graba modul in care acel programator a ajuns la acel rezultat. Aceea este esenta, nu tutorialul in sine.

Asa ca, dificientele acestor 2 modalitati de invatare, sunt lipsa comunicarii si lipsa interactiunii. Practic, tu incerci sa inveti programare intr-un sistem unidirectional. Este foarte adevarat, ca in momentul in care dai de greu, si in programare se intampla de multe ori asta, poti cauta informatie pe internet, insa asta implica timp, foarte mult timp. Hai sa zicem ca dupa multe cautari, crezi ca ai lamurit lucrul neinteles din carte sau tutorial, dar acum apare o alta intrebare, cum stii daca acel concept chiar l-ai inteles pe bune? Si mai mult decat atat, cum stii daca il si aplici intr-un mod corect?

Un alt mare dezavantaj ar mai fi acela ca tu, nu primesti niciun feed-back de la cineva specializat, in legata cu lucrurile pe care tu le faci. Practic, tu nu stii daca e bine sau rau, daca este eficient sau nu, ceea tu ce faci.

Eu spre exemplu, pot sa iti dau o parere avizata. Pot sa iti zic daca rezolvarea gasita de tine, este una buna sau nu. De ce? Pentru ca de lucrurile de care tu te lovesti acum, eu m-am lovit acum foarte mult timp. Cu atat mai mult ca, solutiile pe care eu ti le pot oferi, sunt de fapt solutii asemanatoare celor pe care noi le folosim in joburile noastre, zi de zi. Si functioneaza, pentru ca sunt validate.
Deci pot sa iti dau un sfat pertinent, si sa te indrept pe drumul cel mai bun, astfel incat sa si intelegi exact ce trebuie, si sa nu pierzi timp. Crede-ma, decat sa-ti pierzi timpul cautand solutii, este mult mai simplu sa alegi sa lucrezi cu cineva, care poate sa raspunda rapid la orice intrebare.

Cand vine vorba despre un proces de invatare, atunci ne gandim ca by default, ai ales deja sa ai un program dedicat, special pentru asa ceva, si pe care, clar sa il urmezi cu strictete. Nu inveti astazi 2 ore si mai inveti 2, peste alte 2 saptamani. Nu merge asa. Important este sa inveti cate putin in fiecare zi. Asa iti tii in permanenta mintea antrenata.

Multa lume ar zice, ia uite ce reclama face Alex la cursul lui, dar va spun ca in acest video, nu vorbim despre un curs anume, vorbim de principii. Fie ca vrei sa urmezi un curs al nostru, fie ca nu, intotdeauna lucrul cu un trainer in cadrul unui curs organizat (si ATENTIE, nu curs cu continut video, foarte important) te va face mult mai eficient si te va face sa econimisesti timp mult mai mult, decat daca ai face-o singur. Astfel ai putea sa ajungi mult mai repede in punctul in care sa te angajezi ca si programator.

Acum depinde foarte mult si de tine, si de modul in care vezi programarea. Daca o vezi ca pe un hobby, unde nu ai o limita de timp, atunci este ok. Poti s-o inveti si-n doi, si-n 3 ani, si-n cati ani vrei, ramane la latitudinea ta. In schimb daca vrei sa faci o cariera din asta, atunci 2-3 ani de pregatire suna putin cam mult, mai ales cat, acest timp de invatare ar putea fi redus, la mult mai putin, 6-8 luni.

Daca vrei sa facem lucrurile corect, pas cu pas, si sa ajungi sa nu pierzi timpul degeaba in procesul de invatare, atunci intra acum pe site-ul nostru mcacademy.ro, am pus linkul in descriere, si hai sa stam putin de vorba.

Daca ai vreo o intrebare legata despre cele discutate astazi, lasa-ne un coment in sectiunea de mai jos, sau trimite-ne un mesaj prin formularul de contact.
Eu am fost Alex, salutari!