Salutare dragii mei, si bine ati venit pe site-ul nostru, eu sunt Alex Mamo din cadrul Master Class Academy, iar astazi vom vorbi despre avantajele si dezavantajele pe care le vei avea chiar tu ca si programator, atunci cand te vei angaja la o companie care isi desfasoara activitatea remote.

Sa lamurim de la inceput ce inseamna acest remote, inseamna pe romaneste, lucrul de la distanta, practic tu iti vei desfasura activitatea doar online, fara a fi nevoit sa mergi zilnic la birou. Deci nu este nevoie in vreun fel de prezenta ta fizica la locul de munca.

Acum, daca te afli la inceput de drum si esti speriat de acest lucru remote, stai cu mine pana la finalul acestui video, deoarece am sa-ti zic niste lucruri pe care s-ar putea sa nu le stii.

In primul rand, industia IT s-a schimbat foarte mult in ultimii ani, cu precadere in ultimul an si jumatate, de cand cu situatia asta pandemica. Majoritatea companiilor au fost nevoite sa se adapteze acestei situatii si au trecut in mediul online.

Daca inainte, anumite practici care erau considerate rare, acum, reprezinta doar o normalitate. Aici ma refer la faptul ca, o parte din companii, le ofereau programatorilor, „luxul”, cu ghilimele de rigoare, de a programa de acasa. Asta, ca sa-i faca intr-un fel multumiti. Astfel, aveau posibilitatea sa lucreze, spre exemplu, o zi pe luna de acasa. Alte companii, ofereau chiar si o zi pe saptamana. Insa in acest moment, acest lucru nu mai este rar, din contra, mai toata lumea in acest domeniu lucreaza remote. Exista foarte multe exemple de programatori, printre care ma numar si eu, care lucram full-time remote de acasa, chiar si dupa ce restrictiile privind aceasta situatie pandemica s-au mai imblanzit. Si cred cu tarie ca acest tip de munca la distanta, va merge de acum inainte, doar in aceasta directie.

De ce zic toate astea?

Inainte de pandemie, locurile de munca bine platite tineau de regiuni. Spre exemplu, unul dintre cele mai cunoscute astfel de locuri se numeste Silicon Valley. Cred ca majoritatea dintre voi ati auzit de aceasta regiune, ce se afla in San Francisco. Exista si un serial ce poarta acest nume 🙂 In aceasta zona, existau si exista in continuare, o serie de company de tech, care ofera salarii destul de mari. Ca sa ajungi la una dintre aceste companii, in primul rand trebuia sa stapanesti foarte bine tehnologiile cu care ele lucrau, si doi, trebuia sa-ti iei lucrurile si sa te muti si tu cu totul in acea zona. Nu aveai cum altfel, asa erau conditiile de atunci. Acum, lucrul acesta nu prea mai este valabil. Poti lucra foarte bine pentru o firma din Silicon Valley daca vrei, sau din orice alta parte din lumea asta, pe o anumita tehnologie pe o anumita tehnologie pe care tu o stapanesti, si TU sa fii localizat chiar in Romania. Nu este niciun fel de problema. Cat timp tu poti sa le oferi acelor companii, exact lucrurile de care au ele nevoie, lucrul remote nu mai reprezinta un impediment, ci din contra, un avantaj.

Dar unde vreau sa ajung? Daca inainte erai nevoit sa te muti fizic in locatia unde isi desfasurau acele companii activitatea, acum este suficient sa inveti ce isi doresc acele companii, si apoi sa aplici chiar tu pentru ele. Fiind cerere destul de mare, exista o sansa sa te caute chiar ele pe tine. Deci vei putea lucra, fara a mai fi nevoie sa te muti tu, sau tu, impreuna cu famila, pe undeva. Gandeste-te, cum ar fi sa lucrezi pentru un salariu considerat bun in Statele Unite, tu traind in Romania? Asta este cel mai mare beneficiu. Faptul ca poti castiga ca afara, programand din Romania. Sau, de ce nu, din orice alta locatie din lumea asta.  Companiile sunt interesate mai intotdeauna sa plateasca un pret corect, pentru ceea ce tu stii tu sa faci, si nu pentru locatia din care programezi. Cat timp poti sa le aduci un plus valoare, toata lumea are de castigat.

Daca esti la inceput de drum si abia acum parcurgi primii pasi in programare, pe departe, cel mai mare avantaj pentru tine, il reprezinta faptul ca poti porni cu acest skil de lucru remote, inca de la inceput. Pentru tine devine o normalitate, un lucru pentru care altii s-au straduit destul de greu sa il dobandeasca. Cunosc programatori cu experienta in domeniu, care au intampinat ceva dificultati atunci cand au fost nevoiti sa lucreze doar remote. Iar tu daca ai acest skil inca de la inceput, nu iti va fi decat foarte usor in viitoarele joburi.

De ce? Pentru ca mai devreme sau mai tarziu, tot vei ajunge la un moment dat sa lucrezi remote. Ca si programator, asta reprezinta o normalitate in zilele de azi. Fie ca vei lucra intr-o companie, unde cu siguranta la moment dat vei ajunge sa lucrezi remote, fie ca vei ajunge freelancer, unde nici nu se mai pune problema.

Asa ca retine, ca programarea, are frumusetea de a se putea numara printre putinele meserii in care poti sa lucrezi full, de la distanta. Nu depinzi de o locatie fizica pentru a-ti desfasura activitatea. Este suficient sa ai un calculator, sau un laptop si o conexiune la internet, si apoi, sky is the limit.

Dezavantaje? Practic, nu prea sunt. In afara faptului ca, intr-adevar, nu prea exista acea componenta sociala, in care sa poti interactiona cu colegii. Daca ma gandesc bine, acesta constituie cam unicul dezavantaj al lucrurului remote. Daca inaintea inceperii jobului sau in pauzele din timpul zilei, programatorii puteau interactionau intre ei, acum acest lucru se face in preponderenta tot online, sau de ce nu fizic, dupa terminarea jobului. Dar cum nu exista nimic perfect pe lumea asta, avem si aici atat avantaje, cat si dezavantaje.

Sper ca am reusit sa va comunic cateva lucruri interesante despre aceasta modalitate de lucru la distanta. Daca sunteti putin speriati de acest lucru, sa stiti ca este normal, mai ales ca exista foarte multe mituri in jurul programarii, programatorilor, lucrului de la distanta, si asa mai departe. Insa eu va spun, ca nu aveti de ce sa va temeti, nu este nimic complicat. Plus, ca puteti economisi foarte mult timp, cu care poti face efectic ce vreti. Spre exemplu, decat sa stai zilnic in trafic cateva ore, mai bine de acel timp faci ceva constructiv. Deci in concluzie, sunt foarte multe beneficii ale acestui tip de lucru la distanta decat dezavantaje.

Acum, daca esti interesat de un de curs, care ar putea sa te ajute sa pui bazele solide in programare, ca la un moment sa poti aplica si tu la niste joburi care sa iti permita lucurul remote, intra acum pe site-ul nostru mcacademy.ro, am adaugat linkul si in descriere, si hai sa stam putin de vorba.

Daca ai vreo o intrebare legata despre cele discutate astazi, lasa-ne un coment in sectiunea de mai jos, sau trimite-ne un mesaj prin formularul de contact.
Dragilor, sunt Alex, va salut!