Salutare dragii mei, si bine ati venit pe site-ul nostru, eu sunt Alex din  cadrul Master Class Academy, iar in acest video vom vorbi despre cateva greseli pe care ar fi bine sa le eviti, atunci cand esti la inceput de drum in programare.

Am primit de-a lungul timpului mai multe intrebari din partea celor care s-au apucat de programare, insa una primita ieri mi-a atras atentia, motiv pentru care am decis sa fac si acest video. Am sa o citesc rapid.

Salut, ma numesc …. (nu am sa-i dau numele), si m-am apucat de programare acum cateva luni. Am ajuns la stadiul la care lucrez la o aplicatie Android, unde ma conectez la un API folosind Retrofit, si apoi salvez datale intr-o baza de date dar nu functioneaza. Am niste erori ciudate la variable si metode. Ce recomanzi?

Doresc sa iti spun, ca chiar si daca ti-as vedea codul, si am sa-ti dau totusi numele mic, Horatiu, sa stii ca noi aici nu facem debugging. DAR, daca tu ai probleme in definirea unor variable, sau in declararea unor metode, cel mai probabil, ar fi bine sa te opresti acum, din ceea ce faci. Am toata convingerea, ca ai ars niste etape foarte importante din procesul de invatare. Mai mult decat atat, si nu vreau sa sperii, dar 6 luni nu prea sunt insuficiente pentru a invata Java + Android.

Daca niste simple variable, slash metode, iti dau batai de cap, cred cu tarie ca nu stapanesti bine bazele programarii. Daca construiesti o aplicatie Android, cel mai probabil o codezi in Java/Kotlin. Insa am o mare temere si aici, ca nici sintaxa vreunuia dintre aceste limbaje nu o stapanesti foarte bine. Cu atat mai mult, imi este greu sa cred, ca ai notiuni foarte bine puse la punct in legatura frame-work-ul Android, sa nu mai vorbesc despre baze de date sau librarii precum aminteai.

Programarea nu se face dupa ureche. Fara sa ai o depina intelegere a mecanismelor din spate, este foarte greu, sau chiar imposibil sa faci aplicatie cum trebuie, cap-coada vorbind. Copy-paste de pe Stackoveflow sau dintr-un mai stiu eu ce tutorial, nu te vor duce nicaieri, cum nu te vor face nici programator. Hai sa zicem prin absurd, ca duci cumva acea aplicatie la bun final. Dar ce vei face atunci daca dupa, vei pus sa creezi o noua aplicatie de la zero, cu o alta tematica? Ce faci, cauti un alt tutorial? Ce se intampla daca nu gasesti?

Daca va intrebati, atunci la ce bun un tutorial? Pai simplu, un tutorial este bun doar pentru a vedea o viziune a unui programator in legatura cu un anume topic. Asta nu inseamna ca eu gata, copiez tot de acolo si zic apoi ca este facut de mine. Nu, vad o viziune, vad doua, vad trei, vad cinci, dar la final, fac tot cum consider eu mai de cuviinta ca trebuie facut. Dintr-un tutorial iau doar niste idei, atat.

Si ca sa raspund la intrebare, ce recomand? Clar, sa te intorci la lucrurile elementare, si sa incepi sa pui bazele solide. Acum, sa nu intelegi gresit, faptul ca cineva vrea sa creeze o aplicatie, nu este un lucru rau, din contra. Dar cel mai bine este sa-ti setezi aceasta creare de aplicatie, ca un scop iar elementele baza sa le inveti separat, unul cate unul. Cand vei avea toate elementele ce compun acel puzzle numit aplicatie, ai sa vezi cat de usor are sa-ti fie sa pui conceptele cap la cap.

Spre finalul acestui video, voi dori sa vorbim putin despre cauzele pentru care cei care doresc sa invete progrtamare, ajung in astfel de ipostaze. In general, acest lucru se intampla deoarece multa lume porneste la drum de unul singur, fara nici o experienta, fara nicio indrumare, aproape fara nimic. Doar un noian imens de informatie pe care il reprezinta in general web-ul/cartile/tutorialele s.a.m.d. Este destul de greu sa distingi, mai ales la inceput, resursele bune de cele mai putin bune. Nu zic, poti invata si de unul singur, nu este exclus, exista foarte multe exemple de programatori care au reusit, insa si in cazul lor, daca ar fi avut pe cineva care sa-i ghideze sau sa-i indrume inca de la inceput, cu siguranta procesul de invatare ar fi durat mult mai putin. Ca pana la urma, la asta se rezuma tot, la timp. De aceea, si cand te duci sa te angajezi, exista intotdeauna cineva, mai experimentat decat tine, care sa te ajute sa intelegi lucrurile din proiectele la care vei lucra, si nu esti lasat asa de capul tau.

Eu raman in continuare la vorba -> LEARN THE BASICS!

Daca vrei sa facem lucrurile corect, pas cu pas, si sa ajungi sa ai cunostinte solide de programare, intra acum pe site-ul nostru mcacademy.ro, am pus linkul in decriere si hai sa stam putin de vorba.

Daca ai vreo o intrebare legata despre cele discutate astazi, lasa-ne un coment in sectiunea de mai jos, sau trimite-ne un mesaj prin formularul de contact.
Eu am fost Alex, ne auzim!