Salutare dragilor, si bine ati venit pe site-ul nostru, eu sunt Alex Mamo din cadrul Master Class Academy, iar astazi vom vorbi despre variantele de castig pe care le poti avea chiar tu, odata ce invati programare. Vom vorbi de asemenea despre care ar putea fi cea mai buna solutie in acest sens, corporatie sau freelancing? Haideti sa vedem impreuna, care ar fi cea mai buna optiune pentru tine ca si programator, la inceput de drum.
Odata ce ai finalizat de invatat un limbaj de programare, impreuna cu o anumita tehnolgie, pe care se presupune ca le stapanesti foarte bine, atunci te poti gandi mai departe, si anume la cum ai putea sa iti pui in valoare skilurile pe care tocmai ce le-ai dobandit. Haideti sa vedem intai cum stau lucrurile pentru fiecare dintre cele doua optiuni in parte.
Cand vine vorba de corporatie, sa lucrezi pentru un timp limitat (2-3-4 ani), dupa parearea mea, IN-CA reprezinta o solutie. Asta inseamna ca vei avea posibilitatea sa intri intr-un departament specializat, in care vei regasi o echipa din care vei face si tu parte, si unde vei lucra la dezvoltarea diferitelor proiecte. Ai un program, de regula fix, de la 9 la 5 sau 6, evident, exista si exceptii in anumite companii, insa in mare cam asta este. Facand parte dintr-o echipa de programare, vei avea cu siguranta un project manager, care va fi responsabil de proiectele la care tu vei lucra. Practic, tu nu trebuie decat sa iti faci treaba, pentru care te-ai pregatit anterior, si sa dovedesti intotdeauna ca poti aduce un plus valoare prin tot ceea ce faci.
Pe de alta parte, in freelancing, lucrurile stau putin altfel. Aici nu mai exista cineva care sa iti dea de lucru, ci tu va trebui singur, sa iti gasesti proprii tai clienti. Acum, fie ca folosesti o platforma, de-di-ca-ta pentru asa ceva, si care iti poate oferi proiecte, fie ca iti cauti tu direct potentialii clientii cu care sa colaborezi, lucrurile tin numai si numai de tine. Ideea este ca pentru a putea lucra in freelancing, chiar trebuie sa stii bine ceea ce faci. Trebuie sa ai acumulata ceva experienta, pentru a dezvolta proiecte, spre exemplu, pentru o firma din Statele Unite. Pentru ca in freelancing, nu mai exista granite. De asemenea, daca este vorba de un proiect mai mare, si aici, ai posibilitatea sa intri intr-o echipa, insa daca nu ai cunostinte solide de programare, este greu sa fii aceptat. Este adevarat, ca daca spre exemplu, din 5 tehnologii folosite la dezvoltarea unui proiect, tu stii doar 4, nu e niciun bai, o singura tehnologie se poate invata foarte repede, insa daca procentul este invers, si tu stii doar o tehnologie, si 4 nu, atunci practic este cam imposibil. Si asta se intampla pentru ca nimeni in lumea asta nu doreste sa te plateasca, pentru niste lucruri, pe care tu ar trebui sa le stii deja.
Nu esti multumit cu ceea ce iti ofera o companie sau partea de freelancing nu este chiar compatibila cu tine, atunci poate ar fi bine, sa te gandesti, cum sa-ti creezi tu, contextul pe care ti-l doresti tu cu adevarat pentru viata ta. Si atunci cel mai probabil ar trebui sa te gandesti sa mergi mai departe, in partea de antreprenoriat. Insa, aceasta este o alta discutie, ce nu face obiectul acestui video, insa, daca sunteti interesati, putem face in viitor un video separat pe acest topic. Astept parerile voastre in comentarii.
Ca si o concluzie a acestui video, cel mai mare avantaj al lucrului intr-o corporatie, ar fi faptul, ca facand parte dintr-o echipa, ai efectiv posibilitatea sa inveti, pentru ca sigur exista in jurul tau, programatori mult mai experimentati decat tine, care ar fi dispusi sa te ajute atunci cand dai de greu. Deci intotdeauna ai pe cineva alaturi, cu care sa te sfatuiesti atunci cand nu stii sa faci ceva. Si asta, este un lucru foarte bun, mai ales la inceput, cand nu prea ai experienta. Deci cel mai mare castig al tau este faptul ca poti invata de la programatori mult mai buni ca si tine. Deci practic este o invatare, pe banii altora. Astfel, stand zi de zi pe langa cineva care este programator de mai multi ani ca si tine, vei vedea ca ti se va modela si tie mintea in sensul in care sa poti rezolva anumite probleme. Astfel iti va fi si tie mult mai usor in viitor, sa poti sa iei decizii mai bune, in raport cu munca pe care o prestezi. Ca pana la urma munca de programator, nu se rezulma numai la programare. Un programator este de fapt un problem solver.
Deci prin urmare, dupa parerea mea, cel mai bine ar fi sa petreci 2-3 ani intr-o companie, fie ea si start-up, sa inveti cat de mult se poate si sa iti perfectionezi toate skilurile tehnice. Abia apoi sa te gandesti sa faci o schimbare, indiferent care ar fi ea, freelancing, sau antreprenoriat. In 2-3 ani ai posibilitatea sa dobandesti suficienta experienta astfel incat sa intelegi cum functioneaza lucrurile din jurul tau, si sa poti sa mergi mai departe pe propriul drum.
Sper ca am reusit sa aduc lumina asupra optiunilor pe care le ai in momentul in care vine vremea sa iti pui cunostintele in valoare.
Acum, daca esti interesat de un de curs de programare, care ar putea sa te ajute sa pui bazele solide in programare, astfel incat sa reusesti sa te pui la un moment dat in valoare in fata unui angajator, atunci intra acum pe site-ul nostru mcacademy.ro, am adaugat linkul si in descriere, si hai sa stam putin de vorba.
Daca ai vreo o intrebare legata despre cele discutate astazi, lasa-ne un coment in sectiunea de mai jos, sau trimite-ne un mesaj prin formularul de contact.
Eu am fost Alex Mamo, pa-pa!