Salutare dragii mei, si bine ati venit pe site-ul nostru, eu sunt Alex Mamo, sunt trainer in cadrul Master Class Academy, iar in acest video am sa raspund la o intrebare pe care am primit-o de mai multe ori din partea celor interesati sa invete programare, si anume, de ce Java? Atat de simplu.

Aceasta, este o intrebare foarte pertinenta de altfel, de ce acest limbaj de programare si nu, un oricare altul?

Raspunsul, este pe atata de simplu, pe cat este si intrebarea. De ce? Pentru ca Java chiar este peste tot. Si la ce ma refer cand zic acest lucru? Ma refer la faptul ca Java are o adresabilitate si o aplicabilitate foarte mare.

In ordinea fireasca a lucrurilor, mai intervine o a doua intrebare. Ok, invat Java, pot apoi sa fac absolut orice? Iar raspunsul este NU, nu poti face chiar orice stiind numai Java. Cu toate acestea, te poti speciliza intr-un anumit domeniu, in functie de ceea ce iti doresti. Vrei sa devii un programator Java care sa faca website-uri, perfect, atunci va trebui sa impretenesti cu framework-urile Spring si Hibernate. Doresti sa construiesti aplicatii mobile, atunci Java impreuna cu framework-ul Android, fac cea mai buna echipa. Vrei sa faci aplicatii pentru desktop, JavaFX este atunci o solutie viabila. Vrei sa faci jocuri, exista un oarecare loc si aici, daca imi amintesc bine, prima versiune de Minecraft a fost creata chiar in Java.

Acum, daca luam putin lucrurile la bani marunti, ce inseamna pana la urma acel este peste tot? Foarte simplu, inseamna website, telefon, tableta, smartwatch, ochelari, desktop/laptop cu sistemul de operare Windows, desktop/laptop cu sistemul de operare iOS, sateliti, nu stiu, ce ne mai lipseste?

Acum multa lume mai intreaba, dar ce viitor are Java cu atat de multe limbaje noi de programare ce continua sa apara? Poate Java sa moara? Raspunsul din punctul meu de vedere este iarasi foarte simplu, da, ar putea sa moara. Intrebarea mai interesanta ar fi, cand? Probabil atunci cand toate website-urile de pe planta, aplicatiile Android, aplicatiile desktop si toate jocurile vor fi rescrise in alte limbaje de programare. Ce credeti, este acest lucru chiar posibil? Raspunsul simplist ar fi da, este posibil ca acest lucru sa se intample, insa cred ca ma dura destul de mult. Eu nu cred ca voi prinde acest lucru in viata mea activa de programator. Pana una alta, pot sa va spun ca Java este aici deja de 25 de ani, si mai intotdeauna in primele 3 limbaje de programare cele mai iubite si utilizate de catre programatorii din intreaga lume. De ce? Uitati cateva motive:

  1. Pentru ca este un limbaj matur
    2. Exista documentatie si tutoriale pentru cam absolut tot. Este foarte putin probabil sa te lovesti de o problema de care sa nu se mai fi lovit deja cateva sute sau mii de programatori inaintea ta.
    3. Este un limbaj foarte explicit si foarte usor de invatat.

Am las si in descriere cateva resurse ce sustin acese informatii.

Inainte sa inchei, mai doresc sa mentionez un lucru. Va rog sa nu cadeti in urmatoarea plasa, si sa credeti ca daca Java poate sa faca atatea, restul de limbaje sunt proaste sau nefolositoare. Nu, fiecare limbaj are importanta lui, sau mai bine zis, nisa lui. Java are insa o adresabilitate foarte foarte mare.

Ai vreo intrebare legata de acest limbaj, sau nu numai, lasa-ne un coment in sectiunea de mai jos sau trimite-ne un mesaj prin formularul de contact, si hai sa stam putin de vorba.
Eu sunt Alex Mamo, va salut!