Salutare dragilor, si bine ati venit pe canalul nostru, eu sunt Alex Mamo din cadrul Master Class Academy, iar astazi vom vorbi despre, avantajele si dezavantajele cursurilor care se tin in cadrul online, vs. cele care au loc, fizic, la sala de curs.

Inca de la inceput doresc sa lamurim faptul ca, online, inseamna ca interactiunea intre cursant si trainer se face exlusiv prin intermediul unor softuri specializate in conferinte video, unde amintim Google Meet, Clickmeeting, BlueJeans, si mai sunt si altele, in timp ce fizic, inseamna ca interactiunea se face direct intr-o sala de curs, asemanator cu ce se intampla la scoala sau facultate.

Sa incepem.

La momentul la care eu am inceput eu sa predau, cursurile de programare se tineau doar fizic, la sala de curs. Nici vorba de cursuri online. Cum stim cu totii, vremurile s-au schimbat, a trebuit sa ne adaptam, motiv pentru care am trecut cu totii in online. Avand experienta ambelor modalitati de predare, voi incerca sa explic in acest video, atat avantajele, cat si dezavantajele acestor doua variante de a invata programare.

Haideti sa incepem cu avantajele cursurilor online:

Odata cu trecerea in mediul online, multi cursanti s-au speriat, in sensul in care se gandeau ca, aoleu, dar:
* Cum o sa aderesez eu o intrebare trainerului, atunci cand nu inteleg ceva?
* Cum tin legatura cu colegii de grupa, pentru a discuta anumite lucruri ce tin de cursul la care luam parte?

Intrebari, foarte pertinente de altfel. Partea buna este, ca toate acele softuri amintite mai devreme, au implementate toate aceste optiuni. Ca sa adresezi o intrebare trainerului, nu este nevoie decat sa pornesti microfonul si sa intrebi lucrurile pe care nu le-ai inteles. Asta e tot. Doresti sa intrebi un coleg ceva, o poti face foarte usor in scris, prin intermediul unui chat, sau audio/video intr-un room separat. Deci practic, partea de interactiune este complet acoperita.

Un alt  avantaj ar fi faptul, ca poti optimiza niste timpi. In primul rand, timpul de deplasare pana la sala de curs. Acesta are si el de fapt mai multe componente, timpul de deplasare propriu zis, cautarea unui loc de parcare, s.a.m.d. Am avut cursanti, care in cazul fericit, aveau nevoie de doar 1h, pentru a ajunge la sala de curs. Deci intr-o zi, din prima, 2h ore erau pierdute. Daca e sa ne gandim putin la rece, acele 2h, nu mai bine le aloci pentru a studia ceva? Decat sa le pierzi in trafic. Eu consider ca iesi mult mai castigat.

Un alt avantaj ar mai fi faptul ca, fiind acasa, te afli in mediul tau. Poti avea mult mai mult spor decat intr-o sala de curs, unde pe langa tine, mai exista alte 15-20 de persoane. Deci poti fii mult mai productiv.

Dar pe departe, cel mai mare avantaj pentru tine ca si cursant, il reprezinta faptul ca poti porni cu acest skil de lucru online, sau remote cum il mai numin noi, IN-CA de la inceput. Cunosc programatori experimentati care au intampinat ceva probleme in momentul care au fost nevoiti sa lucreze doar remote. Iar tu daca ai acest skil inca de la inceput, nu reprezinta decat un foarte mare avantaj.

De ce spun asta? Pentru ca mai devreme sau mai tarziu, tot vei ajunge la un moment dat sa lucrezi remote, fie ca vrei, fie ca nu vrei. Vei ajunge programator, si va trebui sa iti asumi asta, nu ai cum altfel. Fie ca vei lucra intr-o companie, unde cu siguranta la moment dat vei lucra remote, daca nu chiar din prima, fie ca vei ajunge freelancer, unde nici nu se mai pune problema, deoarece 100% din joburi sunt de asa natura.

Am citit de curand un articol pe CMBC, am pus link in descriere, in care Google anunta ca desi intentioneaza sa isi deschida birourile, 20% din angajati vor ramane acasa. Iar eu am toata convingerea ca in decusul urmatorilor ani, acest procent va creste foarte mult. Deci practic, nu prea ai cum sa ignori un astfel de skil!
https://www.cnbc.com/2021/05/05/google-relaxes-remote-work-plan-will-let-20percent-of-employees-telecommute.html

Dezavantaje online? Practic, nu prea sunt. In afara faptului ca, intr-adevar, nu prea exista acea componenta sociala, foarte importanta de altfel, in care cursantii pot interactiona, in rest cam totul functioneaza cum trebuie. Daca ma gandesc bine, acesta constituie practic unicul avantaj al cursului tinut la sala, acela ca inaintea inceperii cursurilor sau in pauzele din timpul cursului, cursantii interactionau intre ei. Puteau schimba pareri, sau discuta pe marginea lucrurilor invatate in curs.

Mai exista totusi niste dezavantaje atunci cand vine vorba de prezenta fizica in sala de curs. Noi, la Master Class Academy, avem o componenta foarte importanta in cursurile noastre care se numeste live-coding. Ceea ce inseamna ca fiecare cursant, pe langa partea teoretica, trebuie sa invete sa scrie code. De ce? Pentru ca programarea nu se invata uitandu-te la un trainer, doar cum vorbeste, sau online, ca la televizor. Nu, nu. Ca sa devii programator, trebuie sa stii sa scrii cod. Punct! Si noi asta facem.
Bun, asa ca atunci cand ajungi la momentul in care trebuie sa scrii cod, chestiunile pe care tu le scrii, trebuie sa fie fie vizibile si pentru ceilalti participanti. Astfel, inveti si tu, dar si colegii tai. Gresesti ceva, nu este nicio problema, pentru ca din greseli invatam cu totii.

Prin urmare, la sala de curs, cum poate sa fie acest lucru posibil? Pai cel mai probabil facand un share screen pe un ecran sau un proiector. Ca sa poti sa faci transferul de la un cursant, la altul, dureaza in medie cam  2 minute. Daca o grupa la anumite scoli, paranteza, nu la noi, are in componenta 20 de cursanti, asta inseamna ca din start 40 de minute sunt pierdute efectiv degeaba. Nu se merita. In online, la un simplu click poti devenii prezentator in fata celorlalti. Deci nu dureaza mai mult de 2 sec. In online se salveaza extrem de mult timp.

Mai mult decat atat, la sala de curs, sunt lucruri care se pot intampla inevitabil, lucruri ce pot sa ii afecteze pe toti. Spre exemplu, s-a stricat ventilatia in mijlocul verii, a picat curentul, sunt o sumedenie de probleme ce pot aparea. In online, este mult mai simplu, sa spuneam ca i-a picat trainerului curentul, ce face? Pai poate merge foarte simplu in continure. Cum? In general 99% din traineri detin laptopuri, asa ca poate continua limistit pe baterie cateva ore bune. O sa intrebati probabil, dar ce face cu internetul? Pai oricand un trainer poate face un hot-spot de pe telefonul mobil si poate continua de unde au ramas. Mai departe, pica Google Meet, ceea cred ca s-a intamplat o singura data in ultimii ani, iarasi, nu este nicio problema, schimbam platforma, si mergem mai departe, dureaza doar 5 minute. Deci rezolvarile sunt mult mai la indemana decat in cazul cursului fizic.

La final, doresc sa mai amintesc ca pe langa cele 2 variante despre care am discutat, ar mai exista una, aceea de a invata programare folosind material video. Insa eu nu consider in regula aceasta modalitate de a invata programare, deoarece in opinia ea nu este deloc productiva. Nu zic, poate sa functioneze la unele persoane, dar eu nu am vazut rezultate remarcabile. In timp ce lucrul cu un trainer, a adus intotdeauna rezultate.

Sper ca am reusit sa explic suficient atat plusurile cat si minusurile acestor modalitati de a invata programare, si sper totodata sa puteti trece peste temerile, pe care este posibil sa le aveti in legatura cu aboradarea online a unui curs de programare.

Acum, daca esti interesat de un de curs de programare, care este structurat astfel incat sa iti fie foarte usor sa-l inveti in mediul online, si care ar putea sa te ajute cu siguranta sa pui bazele solide in programare, atunci intra acum pe site-ul nostru mcacademy.ro, am adaugat linkul si in descriere, si hai sa stam putin de vorba.

Daca ai vreo o intrebare legata despre cele discutate astazi, lasa-ne un coment in sectiunea de mai jos, sau trimite-ne un mesaj prin formularul de contact.
Eu am fost Alex Mamo, pa-pa!