Salutare dragii mei, si bine ati venit pe canalul nostru, sunt Alex Mamo din cadrul Master Class Academy, iar astazi vom vorbi despre, cat de mult timp ai avea nevoie, sa aloci saptamanal, pentru a invata programare.
Cel mai simplist raspuns la intrebarea, cat timp, si pe care cred ca il are toata lumea, ar fii, cat mai mult, ceea ce in mare parte face si sens, deoarece cu cat ai putea aloca mai mult timp, cu atat ai putea acumula mai multa informatie, si vei avea posibilitatea sa invati programare mai rapede. Insa, nu intotdeauna este si adevarat, deoarece, tu poti sa aloci sa zicem, 6 ore pe zi, dar sa fii cu mintea in cu totul alta parte, si practic, sa nu reusesti sa inveti ceea ce iti propui. De aceea, eu am evitat sa zic, da, iti trebuie X ore, si daca le faci pe toate, gata esti programator. Nu, lucrurile nu stau asa. Exista mai multi factori care influenteaza procesul de invatare. Asa ca haideti sa discutam putin, despre fiecare in parte.
- In primul rand, avem mindset-ul. Ca sa poti sa ai rezultate, trebuie sa te dedici pentru, ceea ce faci, si sa te detasezi de ce este in jurul tau. Focuseaza-te doar pe conceptele pe care ai nevoie sa le inveti. Este posibil, ca pe masura ce inaintezi in procesul de invatare, sa dai de greutati si sa iti pierzi motivatia, ceea ce este un lucru de care ar fi bine sa te feresti. Si asta am vazut-o la multi cursanti. Pur si simplu isi pierd motivatia, si mai rau, intotdeauna isi gasesc si scuze. Lasa ca fac mai incolo, lasa sa treaca weekend-ul, si tot asa. Daca ai si tu aceasta problema, sa stii ca ar trebui sa schimbi ceva cat mai repede, asta daca chiar vrei sa inveti programare pe bune. Asa ca, seteaza-ti un tel, practic telul tau final, acela de a deveni programator, si nu lasa nimic sa te dea inapoi.
- Perioada din zi. In functie de posibilitati, este recomandat sa incerci sa iti alegi pentru invatare, acea perioada din zi in care esti cel mai productiv. Este foarte important. Eu spre exemplu, dau cel mai mare randament in cursul diminetii. Bine, acuma, asta nu este o regula. Cunosc persoane care programeaza sau invata in timpul noaptii, si dau un randament la fel de bun, sau, altele ca si mine, care dau un randament bun dimineata. Motivele pentru care se intampla asta, ar putea fi, pe de-o parte obisnuinta, ca a s-au invatat sa lucreze noaptea, si le este foarte bine asa, sau pe alta parte, efectiv acele persoane, asa sunt construite. Insa gandeste-te, cand vine vorba de productivitate, una e sa te apuci de treaba, cand ajungi seara acasa la ora 10, dupa o zi de munca, si esti obosit si nu prea mai poti da randament, si alta e cand poti sa faci acelasi lucru cand esti odihnit si ai bateriile incarcate.
- Programul in care inveti. Spre exemplu, daca tu incerci sa inveti programare intr-un program care nu iti permite sa fii focusat pe ceea ce faci, atunci este destul greu sa acumulezi informatie. Creaza-ti un program, zilnic, in care sa te poti dedica special invatarii, si sa te poti concentra numai pe ceea ce ai de facut. Nu lasa sa treaca o zi, fara sa inveti ceva. Aici, fie ca este vorba sa inveti ceva nou, fie ca este vorba sa repeti ceva, din lucruri invatate anterior.
- Pregatirea anteriora. Pot spune ca unei persoane mai tehnice sau uneia care a avut deja posibilitatea sa ia contact cu programarea, s-ar putea sa ii fie mai usor sa invete decat unei persoane care vine dintr-un domeniu total non-tehnic, si ia contact pentru prima oara cu programarea. Ca o paranteza, noi in cursurile noastre, pornim cu totul de la zero. Nu ai nevoie de cunostinte anterioare de programare, deloc.
Mai departe, fiecare persoana are o anumita capacitate de invatare si un anumit ritm. Exista persoane care prind mai repede, altele carora le trebuie ceva mai mult timp pentru a intelege anumite lucruri. De aceea, nu exista o regula generala pentru toata lumea.
Revenind, pot spune ca acestea sunt in mare motivele principale pentru care 2 persoane, nu au cum sa invete programare in acelasi numar de ore, deoarece fiecare persoana este influentata de anumiti factori specifici, care nu sunt aceeiasi la toata lumea.
Sa revenim la intrebarea initiala, si sa presupunem ca esti in paramtri optimi, atunci da, 14 ore ar fi un minim pe care ar trebui sa il acorzi studiului. Asta inseamna, fix 2 ore de studiu pe zi. Mai spuneam si intr-un alt video, sa nu cadeti in plasa in care, gata, am X ore de invatat, le fac pe toate intr-o zi, sau doua, si apoi mai invat, cine stie cand, saptamana viitoare. Nu merge asa. Trebuie sa iti tii in permanenta mintea antrenata.
Ok, avem un minim de 14 ore, cat ar fi atunci maximul? Raspunsul este ca nu exista neaparat un maxim, depinde de cat timp poti aloca tu. Daca esti elev sau student, si esti in vacanta de vara, cel mai probabil ai putea aloca mai mult timp, decat cineva care munceste 8 ore/zi. Recomandat ar fi insa, un numar de 21 de ore, practic 3 ore pe zi. Ce ar putea sa fie mai mult, e un bonus.
Mai exista totusi o problema, la care poate nu v-ati gandit. Am vazut cursanti, unii elevi, altii studenti, sau de ce nu, oameni care au decis sa isi schimbe cariera, si care aveau disponibil destul de mult timp liber. Si ce s-au gandit? Hai sa stau eu 10-12 ore pe zi, si am sa invat programarea in cateva saptamani. Ce credeti? Nu au facut o alegere buna. Incercand sa te soliciti mai mult decat poti, poti ajunge foarte repede la epuizare. Ceea ce s-a si intampla. Deci nu e bine sa ajungi nici la extrema cealalta, ca poti sa ajungi rapid la burn-out.
Sper ca am lamurit-o cu acest topic. Acum, daca esti interesat de un de curs de programare, care este structurat astfel incat sa iti fie usor sa inveti, si care ar putea sa te ajute sa pui bazele solide in programare, atunci intra acum pe site-ul nostru mcacademy.ro, linkul bineintes si in descriere, si hai sa stam putin de vorba.
Daca ai vreo o intrebare legata despre cele discutate astazi, lasa-ne un coment in sectiunea de mai jos, sau trimite-ne un mesaj prin formularul de contact.
Eu am fost Alex, salut!