Salutare dragii mei, si bine ati venit pe site-ul nostru, eu sunt Alex Mamo, sunt trainer in cadrul Master Class Academy, iar in acest video am sa raspund la alte cateva intrebari primite in legatura cu limbajul de programare Java.

Am povestit intr-un video anterior, ca Java functioneaza pe mai multe platforme, si da, chiar asa este. Functioneaza atat pe Windows, cat si pe MAC OS, Linux, Solaris sau Android. Bun, atunci care este liantul care ne faciliteaza noua ca Java sa poata sa ruleze pe toate aceste platforme?
Pai haideti sa o lamurim. Noi ca programatori scriem cod. Intre ceea ce scriem noi si platformele mai devreme mentionate, exista un intermediar. Acesta se numeste Java Virtual Machine, sau mai pe scurt ii putem spune JVM.

Bun, dar ce este pana la urma acest JVM? Pai foarte simplu, este o masina virtuala care ne permite noua sa rulam programe scrise in Java, simplu, nu? Practic ce stie sa faca aceasta masina? Aceasta masina stie sa interpreteaze ceea ceea ce noi scriem in cod, ca apoi sa poata reda utilizatorului. Acelasi lucru intamplandu-se pe toate platformele de care vorbeam mai devreme.

Mai departe, este Java singurul limbaj de programare ce ruleaza pe JVM?
Nu, nu este singurul. Pe langa Java, se mai numara si, Kotlin, Groovy, Scala ori Clojure. Evident, sunt mai multe, insa am enumerat numai cateva dintre cele, practic dupa Java, as spune,  cele mai cunoscute si utilizate limbaje de programare ce ruleaza pe JVM, raporate la anul 2021.

O alta intrebare buna, pe care am mai tot primit-o, este aceea ca, daca invat Java, pot sa invat si alte limbaje de programare? Raspunsul este, categoric da.
Nu vorbim aici spre exemplu de limbajele ce ruleaza tot pe JVM, unde cel mai bun exemplu ar fi Kotlin, la care poti face trecerea, chiar asa, peste noapte, insa poti invata cu lejeritate apoi si alte limbaje de programare precum C, sau de ce nu limbaje, cum ar fi JavaScript sau orice limbaje specifice mediului web.

Si o ultima intrebare la care voi raspunde in acest video.
Pot sa folosesc Java cu tot ce este nou, cu precadere, cu acele tehnologii in Cloud de care se tot vorbeste?
Iarasi, raspunsul este da. Este un limbaj de programare care iti permite sa folosesti majoritatea tehnologiilor din Cloud. Fie ca este vorba de Google Cloud Platform, sau fie ca este vorba AWS, care este cloudul Amazon, sau Azure, care este cloudul Microsoft. Practic cam acesta este viitorul. Mai devreme sau mai tarziu, dupa parerea mea, cam totul se va muta in Cloud. Deci stiind Java, te vei descurca foarte bine cu oricare dintre aceste tehnologii.

Acum, ai si tu o intrebare legata de Java, lasa-ne un coment in sectiunea de mai jos, poate facem chiar si un video dedicat pentru acest lucru, sau trimite-ne un mesaj prin formularul de contact, si hai sa stam putin de vorba.

Eu sunt Alex Mamo, toate bune!