Salutare dragii mei, si bine ati venit pe canalul nostru, eu sunt Alex Mamo din cadrul Master Class Academy, iar in acest video voi raspunde la o alta intrebare, si anume, facultate vs. curs, pentru a invata programare? Care este cea mai buna alegere in anul 2021?
Inainte de toate as dori sa spun ca, mi-ar placea foarte mult, ca atunci cand vine vorba de alegeri, perceptiile sa se schimbe putin, in sensul in care, atat elevul cat si parintele sa poata sa aleaga cea mai buna varianta, in cunostinta de cauza.
Vorbind despre acest topic, de la inceput va zic, ca desi predau cursuri de programare in mediul privat, deja de multi ani, nu inseamna ca eu sunt total impotriva facultatilor, deoarece nu este asa. Exista avantaje si dezavantaje. Haideti sa le discutam.
Care ar fi dezavantajele facultatilor?
Pai primul ar fi acela, ca facultatile nu sunt conectate la ceea la ce este nou. Practic, esti nevoit sa inveti lucruri, ce nu mai sunt de actualitate de ani buni. Profesorii, nu ii invata pe studenti lucruri ce se intampla in prezent. Realitatea este ca se invata lucruri foarte invechite, adica materie, pe care profesorii au invatat-o, si ei la randul lor in trecut, si le repeta studentilor exact aceleasi lucruri, an de an de an. O buna parte din lucrurile predate, este posibil sa nu le foloseasca niciodata studentilor, in viitoarele lor joburi de programatori.
In schimb, avantajele
Cand vine vorba de avantaje, sa faci o facultate, nu este tocmai rau. Dupa parerea mea, facultatea te invata materia dupa o structura, sau programa, cum se numeste. Sunt lucruri structurate dupa un anume format. Si desi facutatea nu te invata intr-atat de multa materie de calitate, ea incearca intr-un fel, prin pargiile pe care le are, sa te invete cum sa gandesti, si asta e bine.
Un alt beneficiu aici ar fi acela, ca daca ajungi sa intri la facultate, pe acele locuri fara taxa, atunci costul facultatii practic devine inexistent. Dar cu toate acestea, o facultate sau un colegiu, nu poate sa dureze mai putin de 3-4 ani. Ceea ce, dupa parerea mea, este un pic cam mult.
In continuare, facultatea te invata cu examenele, cu rigoarea lor, unde iarasi este bine, ca pana la urma, de ce sa nu recunoastem, viata in sine e alcatuita din „examene”, pe care le dai zi de zi. Si este normal, trebuie sa fii pregatit pentru asa ceva.
Vazand, atat avantajele, cat si dezavantajele, pot sa va spun ca eu NU consider o varianta buna, aceea, de a te rezuma, numai si numai facultate, deoarece poti pierde foarte mult, pe alte parti. Iti mai trebuie ceva cu siguranta pe langa. Dar ce ar putea fi?
Pai ma gandesc, ca poti incerca sa implici in proiecte open-source, chiar daca nu sunt platite, contribuie la capitolul experienta. Ceea ce conteaza foarte mult.
Mai departe, vad ca si in Romania au inceput sa se organizeze, acele, asa numite hackathon. Unde este o oportunitate foarte buna de participare, nu doar pentru studenti, ci si in general pentru oricine este pasionat de programare si tehnologie. Deci orice actvitate de asa natura, pe langa facultate, reprezinta un beneficiu.
Ca si o concluzie, cand spun ca nu e tocmai rau, ma refer la faptul ca facultatea in anul 2021, conteaza sub 30%, si asta cu indulgenta. Ceea ce este un procent FOARTE mic. Deci varianta castigatoare, in acest caz, ar fi 30% facultate iar restul contributia ta, personala. Asta daca vrei sa faci performanta si sa te poti angaja la o companie serioasa din industrie.
In orice caz, daca ajungi cumva in pozitia in care sa fii nevoit sa faci o facultate, fa-o macar pe care mai tare, cea mai de top la care ai posibilitatea sa ajungi.
PE DE ALTA PARTE, cand vine vorba de un curs, la o academie, sau o scoala privata, avantajul este, ca acel curs pe care tu il urmezi este foarte targetat. Stii de la inceput, ce inveti, in cat timp inveti si ce poti face la final cu cunostintele acumulate.
Nu inveti lucruri doar ca se afli in treaba. Acum depinde de la scoala la scola, ca fiecare programa difera, insa mare parte, se va sintetiza materia, si iti va fi adus spre invatare doar ceea ce este important, si atentie, de actualitate.
Astfel, se reduce foarte mult durata unui curs. Pentru a invata bazele programarii impreuna cu sintaxa unui limbaj de programare, ai nevoie probabil de undeva la 2-3 luni, iar pentru a te specializa intr-o anumita tehnologie, probabil ca inca pe atat. Deci daca te tii de treaba, poti ajunge in 6, sau hai sa zicem 8 luni, sa poti aplica pentru interviuri de angajare.
Acum dezavantajele…
Unul ar fi acela ca scolile private au traineri, iar acestia trebuie platiti, deci majoritatea cursurilor costa. Deci asta inseamna ca la astfel de scoli, nu exista conceptul de locuri „fara taxa”. Ceea ce face si sens pana la urma, ca nu poti lucra cu niste traineri, pe care sa nu-i platesti si sa te mai astepti sa dea si rezultate. Este imposibil.
O intrebare pe care am primit-o, ar fi accea ca, de ce programele de la facultati difera asa de mult de cele de la scolile private? Pai este foarte simplu, pentru ca facultatile mentin un curs in exact acelasi format, ani si ani de zile, in timp ce scolile private se adapteaza in functie de cum evolueaza tehnologiile din industrie. Cu precadere, atunci cand apare, spre exemplu o noua versiune a unui limbaj de programare, normal ca iti doresti sa lucrezi cu ea, pentru ca sigur are lucruri mult mai imbunatatite decat versiunile anterioare. Este la fel ca la Windows, este normal sa nu iti mai placa sa lucrezi cu Windows 98, cand maine, poimaine apare Windows 11, nu?
In concluzie, oricare din variante ai alege, daca te tii de treaba, ai rezultate, nu, te vei angaja foarte greu, sau chiar deloc. Toate companiile din aceasta lume, cauta persoane care au cunostinte temeinice, necontand niciun pic, ce facultate, sau curs ai terminat sau ce certificari ai dobandit. Diplomele conteaza sub <1%.
Daca esti interesat de un astfel de curs de programare, care ar putea sa te ajute sa pui bazele solide in programare intr-un timp mult mai scurt decat intr-o facultate, atunci intra acum pe site-ul nostru mcacademy.ro, am pus linkul in descriere, si hai sa stam putin de vorba.
Daca ai vreo o intrebare legata despre cele discutate astazi, lasa-ne un coment in sectiunea de mai jos, sau trimite-ne un mesaj prin formularul de contact.
Eu sunt Alex, si toate bune!