Salutare dragilor, si bine ati venit pe canalul nostru, eu sunt Alex Mamo din cadrul Master Class Academy, iar in acest video vom vorbi despre ceva mai diferit decat de obicei, si anume despre 5 mituri existente in programare.
Primul mit. Ma gandesc sa devin programator, ca sa pot ajunge sa programez, pe o plaja in Bahamas.
Acuma, daca se ne gandim putin, da, intr-adevar, acest lucru este tehnic posibil. Poti sa iti rezervi o vacanta, in care sa-ti iei laptop-ul cu tine, si da, sa mergi pe o plaja si sa programezi. Dar de ce ai face lucrul acesta pana la urma?
Adica, daca tot bati drumul pana acolo, ca sa faci o vacanta, de ce ai programa? Sau de ce ai munci? In loc spre exemplu, sa stai la soare, ca doar de aia te duci, nu? In loc sa te simti bine, tu doresti sa muncesti? Nu prea se merita. A, exista o urgenta, este de inteles, poti sa programezi pentru o perioada scurta de timp, ca sa rezolvi o anume situatie, dar si asa, nu cred ai face lucrul asta de pe plaja.
Ar exista o asemenea sansa in care chiar ai putea face asa ceva, spre exemplu, daca te muti acolo cu totul sau daca ai deveni un asa zis digital nomad. Ce inseamna asta, ca iti vei petrece o buna perioada din timp in acel loc. Spre exemplu, hotarasti sa te duci in Bahamas 3 luni. Atunci da, se poate sa ajungi pe o plaja si sa programezi. Insa cred ca nici asa nu prea merge. Programarea, ca orice alt job, necesita concentrare. In mare parte ai nevoie de liniste. Gandeste-te, cum ar fi sa parcurgi spre exemplu 30-40 de linii de cod, iar la un moment dat sa fi deranjat de tipatul unui copil. Ce faci? Va trebui sa o iei de la capat, nu? Deci, nu prea e ok. Spun asta, daca vrei sa programezi serios, ca daca vrei sa sa stai sa te uiti pe Youtube, da, atunci nu este nicio problema, poti sa stai pe orice plaja.
In concluzie, este foarte adevarat ca programarea iti poatre oferi o astfel de posibilitate, insa este pacat sa iti irosesti timpul programand, in loc sa te bucuri de ceea ce iti poate oferi o vacanta. Deci, din punctul meu de vedere, mai bine inveti programare, ca sa te angajezi la o companie la care sa fii platit suficient de bine, astfel incat odata ce ajungi acolo, sa nu fii nevoit sa programezi ceva. Sa poti profita din plin de acel, asa zis AFK. Ce reprezinta AFK? Este o prescurtare pentru, away from keyboard.
Daca te uiti la video-ul acesta, cel mai probabil inseamna ca esti roman. Deci mai plauzibil ar fi, inainte sa mergi pana in Bahamas, sa incerci sa programezi de aici, de pe plaja de la Mamaia. Zic de aici, ca eu sunt din Constanta. Si apoi, vezi daca lucrul asta il poti face cum trebuie, sau nu, dintr-o alta parte.
Al doi-lea mit. Vreau sa ajung programator, ca sa pot castiga FOARTE multi bani.
Este foarte adevarat ca in medie, un programator poate castiga ceva mai bine decat un angajat dintr-un alt domeniu. Iar faptul ca cineva isi doreste sa castige mai multi bani, nu este un lucru rau. Dar asta nu inseamna ca, gata, te imbogatesti.
Si in IT, ca si in alte domenii, ca sa poti sa ajungi sa castigi acei „multi bani„, trebuie sa demonstrezi, ca meriti. Nimeni din lumea asta nu o sa te plateasca, ca esti tu X sau Y. Mai mult decat atat, si aici, cel mai probabil, tot de jos vei incepe. Vei porni cu niste proiecte mai simple, si incet, incet, pe masura ce capeti experienta, vei putea contribui si la lucruri mai complexe. Iti imbunatatesti considerabil skilurile, ajungi un guru in aceea ce faci, atunci, da, poti sa emiti pretentii. Un salariu mai mare, o noua negociere daca vine vorba de un contract, s.a.m.d.
Am cunoscut programatori, care castiga acei „multi bani” despre care vorbeam mai devreme, insa au ajuns, dupa o perioada considerabila de timp, si efort pe masura.
Al trei-lea mit. In programare, poti sa dai „lovitura” numai daca faci urmatorul Facebook, Insta sau orice alt proiect asemanator de succes. Insa acest lucru este fals, deoarece Facebook, Insta sau alte asemenea aplicatii nu reprezinta tot internetul. Este foarte adevarat ca sunt unele dintre cele mai folosite aplicatii, insa exista intotdeauna loc si pentru altele.
Probabil o sa va intrebati dar cum pot sa reusesc sa fac asta? Exista foarte multe lucruri pe care poti sa le faci si sa devina de succes, atata timp cat ai toate uneltele necesare. Fie ca este o aplicatie mobila, fie ca este un website, fie ca faci o librarie sau de ce nu, un add-on la o aplicatie deja existenta. Sunt foarte multe lucruri ce pot sa fie facute odata ce stii bine programare.
Al patru-lea mit.
Invat un anume limbaj de programare, ca acela este cel mai tare si imi poate asigura viitorul. Iarasi, un lucru fals. Exista limbaje de programare care sunt mai folosite decat altele, foarte adevarat. Dar asta nu inseamna ca gata, unul dintre ele este cel mai tare. Exclus. Fiecare limbaj de programare, este specific pentru ceva. Deci practic poti invata un anume limbaj, pentru a-ti rezolva o anume problema. Pentru ca la final de zi, cand tragi o linie, toate limbajele de programare sunt doar niste unelte pe care tu le folosesti pentru a-ti indeplini anumite sarcini.
Sunt anumite limbaje de programare care au in componenta lor, anumite chestiuni ce fac ca acel limbaj sa fie mai simplu si mai usor de folosit, dar asta nu inseamna ca celelalte sunt proaste. Cu atat mai mult, cred ca orice programator de pe aceasta planeta, in cariera sa, nu s-a rezumat doar la un singur limbaj de programare. Spre exemplu, daca doresti sa faci un website, ai nevoie de un cumul de tehnologii. Ai nevoie de HTML, daca doresti sa arate si bine, ai nevoie de CSS, daca doresti sa il faci dinamic ai nevoie spre exemplu de PHP, vrei sa ai de asemenea si niste elemente interactive, atunci ai nevoie cu siguranta si de JavaScript. Ai nevoie sa stochezi niste data, clar ai nevoie si de o baza de date, SQL sa zicem. Deci din start ai nevoie de un minim de 5 tehologii.
Al cinci-lea mit. Mai merita sa invat programare in anul 2021? Programatorii nu vor fi inlocuiti de calculatoare, de masini? Este foarte adevarat ca pe masura trecerii timpului, tehnologiile evoleaza astfel incat munca unui programator sa fie mai usoara si eficienta. Aici nu vorbim numai de limbajele de programare in sine, ci si de uneltele care ne sunt necesare sa scriem cod. Si aici ma refer spre exemplu, la editorul cu care scriem acele linii de cod. Mai este de asemenea adevarat, ca exista anumite tehnologii, de care probabil mai toti ati auzit, AI (artificial intelligence), machine learning, care pot substitui anumite lucruri dar NU in totalitate. De accea, niciodata nu cred ca meseria de programator va ajunge sa devina inutila, din contra. Ca daca te gandesti bine, si acele masini de care vorbeam, tot de programatori trebuie sa fie programate. Deci, si acest mit cam pica.
Acum, spre final, stiu ca titlul acestui video este 5 mituri in programare, dar vom mai vorbi putin si despre un al 6-lea, care nu este neaparat despree programare, cat este despre programatori.
Anume, nu doresc sa lucrez direct cu programatori, ca ei ne fura ideile.
Ce doresc sa va spun de la inceput, este ca ideile nu sunt valoroase. Ideea in sine conteaza foarte putin. Ce conteaza in schimb cel mai mult, este modul in care tu stii sa o pui acea idee in aplicare. Practic, este ideea ta atractiva sau nu? Sunt oamenii interesati sa foloseasca ideea ta sau nu? Practic, o idee este doar o ipoteza. Anume, eu cred ca daca fac o aplicatie, iar ea s-ar putea sa mearga. Insa nu ai nicio garantie ca acest lucru chiar se va intampla. Pot sa creez acea aplicatie, iar utilizatorii sa fie interesati sau nu. Pana cand aplicatia nu exista, si interesul utilizatorilor este real, doar ideea nu este suficienta.
Pe langa asta, credeti ca noi programatorii nu avem idei? Aoleu cate avem. Dar nu avem timp sa le facem. Dapai sa fac o idee a altuia… Nici vorba! Daca tot as investi timp, intr-o asemenea directie, as investi intr-o idee a mea, in care eu cred, si nicidecum a altuia. Asa ca stati fara griji, ca programatorii nu va fura ideile.
Acum, daca esti interesat de un de curs de programare, care ar putea sa te ajute sa ajungi pe o plaja in Bahamas, (glumesc) ca sa te ajute sa pui bazele solide in programare ca la un moment dat sa ajungi sa castigi un salariu bun fara a fi nevoie sa programezi cine stie de unde, atunci intra acum pe site-ul nostru mcacademy.ro, am adaugat linkul si in descriere, si hai sa stam putin de vorba.
Daca ai vreo o intrebare legata despre cele discutate astazi, lasa-ne un coment in sectiunea de mai jos, sau trimite-ne un mesaj prin formularul de contact.
Eu am fost Alex, saluut!